TERVEIM ÉS ANYAG SZÜKSÉGLET A RETRÓ UTCA RÉSZLET KIÉPÍTÉSÉHEZ

2022.11.10
Készítettem egy tervrajzot amelyen látható az egész "Bessenyei Zug" rajza. Szinte mindent sikerült rá rajzolni. 
Első körben látszik hogy két irányban szeretném bővíteni a telket hogy minden kényelmesen elférjen. Ehez célul a nemhasznált kertrészeket tűztem ki. Utána szeretném kiépíteni az új bővített szabadvezeték hálózatot és a kerti vasutat, majd az út rendszert és a vasúti átjárót kompletten.
A szabadvezeték hálózathoz elég sok fa és beton villanyoszlopra lesz szükségem. E mellett kereszttartókra, lámpakarokra, sodronyra, szigetelőkre, ja meg persze gépekre amivel lehet is állítani az oszlopokat. A régi hálózatot az Omexom Magyarország kft támogatásával építettük fel. A már meglévő hálózatban is kicserélnék egy oszlopot. Egy normál B8,5 beton oszlopot cserélnék ki:
Román DT beton oszlopra. Ez tömör oszlop. Ilyenre:
A vasúti átjáróhoz mindenképp szükségem lenne beton korlátokra. Már csak 2x2 tag hiányzik, 2 tag az egyik oldalt, 2 tag a másik oldalt.
A vasúti átjáróhoz hiányzik még a túloldalra is egy AFIT félsorompó és egy fénysorompó, illetve oda is macskakő.
Aztán jöhetne a retró játszótér bővítése. Jó lenne még pár játszótéri elem. Van elképzelésem hogy mit szeretnék de igazából bármi jól jön. Amit szeretnék konkrétan az a hinta és rakéta mászóka.
Valahogy így:
A játszótér környékére jó lenne még néhány pad, asztal, kuka:

A játszótér megvilágítására a jelenleg álló kis kandelláber sor biztosítaná, de ezt is bővíteném nagy kandelláberekkel is. Első sorban egy ilyen három ágú oszlop is lenne. Maga a három Nagy RAVILL lámpatestek már meg vannak, az oszlop viszont hiányzik:
Karacs Ferenc Múzeum  

Lennének nagy beton kandelláberek is Nagy TWINEKÁKKAL mint itt Püspökladányban is voltak:
A játszótér mellet hátrafelé kapna helyet egy újságos bódé, ahoz jó lenne a hullámos alumínium lemezből készült is, de a leges legjobb ez lenne a két kukával:

Forrás: Karacs Ferenc Múzeum Püspökladány  

Az újságos bódéval szemben kapna helyet egy kis fedett buszmegálló. Régi buszmegálló táblával és egy Ikarus 211-el. A fedettséget egy Polidom gyártmányú műanyag buszmegálló biztosítaná:
Az újságos bódé után a kert végénél ahogy kanyarodik az út, rögtön utána helyet kapna egy ÁFOR kis benzinkút ami a rajzon még nem volt be tervezve, de lett egy lehetőség Püspökladányban egy 1972-es kútfejet vennem. Természetesen ott is korhű közvilágítási lámpatestek lennének.

Ő lenne az: 

Püspökladányban is pont ilyen kútfej volt. Háttérben az oszlopsoron a temérdek Kis RAVILL közvilágítási lámpatestek. 

A kép forrása: Karacs Ferenc Múzeum Püspökladány  

A másik hatalmas projekt a kertivasút építés. 184mm-es nyomtávú lenne mint a Vasúttörténeti parkban. Ehez rengeteg vasanyag fog kelleni, hisz az egész bővített telket körbe ölelné. Így az egész retró parkot körbe lehetne vonatozni. Ez jópár száz méter pálya lesz. Egy induló kis állomás lenne hozzá, egy nagy mozdonyszín akár egy nagy mobilgarázsból. illetve kint a pályán két kis megállóhely is lenne ahogy a rajzon is szerepel. Az is a MÁV-nál régen használatos lámpákkal megvilágítva.

A képek a Vasúttörténeti parkban készültek: 

A telefonfülkétől balra az első vasúti megállóhelytől egy kis járdás utca indulna, faoszlopos szabadvezeték hálózattal ELCO UNIVERSAL lámpákkal, fákkal ahol helyet kapna egy régi fa kempingházból kialakított retró kocsma ahol régi sörös reklám lámpák lennének felrakva. Belül pedig berendezve régi üdítős és sörös üvegekből. Valamint retró poharak is lennének. 

Egy ilyen faházat szeretnék hozzá: 

Mellette pedig mondjuk egy villamossági bolt lenne szintén a 70-es, 80-as évekből ahol korhű csillárok a plafonra aggatva, régi szerelvények lennének kiállítva.

A kis utcán lenne telepítve ejektoros kút is. Hála már kettő van belőle:

A kis utcából kiérve a nagy útra, ott pedig egy kis 20KV-os bemutató hálózat lenne max. 3m magasságig. Ehez tört oszlopok teteje kellene. 

Valahogy így nézne ki mint Dorogon a Dunagáz telephelyén, csak az enyém középfeszültségű lenne: 

Ha ez mind meg lenne egy egész komoly és szép retró parkot, közvilágítási lámpa bemutatót tudnák össze hozni, ahol látni lehet a régi lámpák igazi felhasználási területeit, ahogy ez valójában volt a 70-es, 80-as, 90-es években. 

Csak sajnos ezeket az anyagokat nagyon nehéz beszerezni, az áramszolgáltató nem igazán támogat, a helyi önkormányzat szintén. Így még nehezebb beszerezni. Pedig a Püspökladányi épülő TITÁSZ múzeumot szeretném ha tényleg múzeum lenne. 
Ha valaki bármilyen dologban tud segíteni, bármi anyag lenne, vagy támogatná az épülést vegye fel velem a kapcsolatot, illetve vendégem egy magánygyűjtemény látogatásra.
Üdvözlettel: Mazsu István